Aktualności - Osjaków
Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
- Q.
-
Autor
- Wylogowany
- Starszy osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: -1
- Otrzymane podziękowania: 0
2010/02/21 10:34 #1
przez Q.
Fajnie, że ma coś powstać i się ruszyć, ale błagam nie w takiej stylistyce! Każda część wygląda jak z innej bajki, udziwnione to na siłę! Brakuje mi to nawiązania do otoczenia. I gdzie ta modna ekologia?
Moim zdaniem to najprawdziwsza WIOCHA!
Q. stworzył temat: Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
Co to za architektoniczny koszmarek!! NIE! Błagam tylko nie takie paskudztwo! Czy architekci w ogóle widzieli otoczenie, gdzie ma to powstać? Jak to będzie wyglądać w otoczeniu drzew i rzeki? No chyba, że wszystko wkoło wytną i wybetonują!Do tego udziwniona na siłę bryła.http://osjakow.info/index.php?option=com_content&task=view&id=104
Fajnie, że ma coś powstać i się ruszyć, ale błagam nie w takiej stylistyce! Każda część wygląda jak z innej bajki, udziwnione to na siłę! Brakuje mi to nawiązania do otoczenia. I gdzie ta modna ekologia?
Moim zdaniem to najprawdziwsza WIOCHA!
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- Osjakow
-
- Wylogowany
- Administrator
-
2010/02/21 10:39 #2
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
Za jakiś czas ma ruszyć budowa ośrodka sportowego w Osjakowie. Nowy obiekt ma powstać w miejscu istniejącego budynku GLKS nad Wartą. Dzięki uprzejmości Urzędu Gminy w Osjakowie na stronie zamieściliśmy projekt ośrodka.
Poza tym planowana jest odnowa istniejącej bazy turystycznej. Między innymi ma powstać przystań kajakowa w formie zatoki o wymiarach ok. 30 na 6 m. Dodatkowo brzeg ma zostać łagodnie wyprofilowany, aby łatwo można było wyciągnąć sprzęt pływający z wody. Wejście i wyjście z zatoki zostanie ukształtowane w formie nabrzeży z grodzic PCV, wykończonych oczepem drewnianym. Strefa nabrzeży będzie okrawężnikowana i wypełniona żwirem. Łączna długość nabrzeży wynosiła będzie ok. 50m. W strefie przyległej do przystani przewiduje się wycinkę powalonego drzewa i nabrzeżnych krzaków i przerostów.
Czytaj artykuł... 

Poza tym planowana jest odnowa istniejącej bazy turystycznej. Między innymi ma powstać przystań kajakowa w formie zatoki o wymiarach ok. 30 na 6 m. Dodatkowo brzeg ma zostać łagodnie wyprofilowany, aby łatwo można było wyciągnąć sprzęt pływający z wody. Wejście i wyjście z zatoki zostanie ukształtowane w formie nabrzeży z grodzic PCV, wykończonych oczepem drewnianym. Strefa nabrzeży będzie okrawężnikowana i wypełniona żwirem. Łączna długość nabrzeży wynosiła będzie ok. 50m. W strefie przyległej do przystani przewiduje się wycinkę powalonego drzewa i nabrzeżnych krzaków i przerostów.
osjakowianie.pl
- joanna
-
- Wylogowany
- Świeżak
-
Mniej
Więcej
2010/03/04 10:03 #3
przez joanna
joanna odpowiedział w temacie: Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
Przyłączam się do wyżej zamieszczonego apelu! Przeraził mnie projekt, który zobaczyłam. Powinien być wykonany adekwatnie do architektury terenu, na którym ośrodek ma powstać- bez względu na modę, a z zwróceniem uwagi na fakt, że służyć ma wielu pokoleniom. Mimo że sama należę do młodego pokolenia stawiam w tym wypadku na większy tradycjonalizm!!!
- Osjakow
-
- Wylogowany
- Administrator
-
2010/03/04 19:10 #4
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
Projekt projektem, ale efekt końcowy może być zupełnie inny. Sam model może się jeszcze zmienić. W rzeczywistości obecny może prezentować się całkiem dobrze. Mi się zresztą podoba, nie wszystko musi być takie samo i pasować do reszty. Mały wyróżnik nie zawadzi

osjakowianie.pl
- Q.
-
Autor
- Wylogowany
- Starszy osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Oklaski: -1
2010/03/06 23:57 #5
przez Q.
Q. odpowiedział w temacie: Ośrodek sportowy i przystań kajakowa w Osjakowie
Wyróżnik wyróżnikiem, ale taka architektura odchodzi do lamusa. Coś takiego szybko i brzydko się zestarzeje. Nie zgadzam się, że nie musi pasować do reszty. Według mnie jest to wręcz wskazane w tym przypadku! Bryła w takim miejscu powinna być prosta, powinien w niej dominować kamień oraz drewno. Elewacja lub dach mogłaby być gdzieś za falowana - jako nawiązanie do rzeki, płynącej wody. I zdecydowanie nie wysokie budynki, podłużne również jako nawiązanie do rzeki . I dużo zieleni wprowadzonej w sam budynek- zielony dach obsadzony niskopienną roślinnością? Panele słoneczne na dachu. Ściana od strony rzeki mogłaby być przeszklona z widokiem na wodę. W część budynku można by również wbudować ptasie budki. Sam budynek powinien wyrastać, powinien być mocno osadzony w terenie.O co mi chodzi dokładnie ciężko opisać bez wizualizacji.
Wrzucam poniżej kilka zdjęć, które mają ciekawe rozwiązania architektoniczne i w jakiś sposób nawiązują do tego o czym myślę.
Są to domy, nie budynki użyteczności publicznej. Chodzi mi tylko o zarys idei.
Wrzucam poniżej kilka zdjęć, które mają ciekawe rozwiązania architektoniczne i w jakiś sposób nawiązują do tego o czym myślę.
Są to domy, nie budynki użyteczności publicznej. Chodzi mi tylko o zarys idei.
- Hack
-
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
Czas generowania strony: 0.259 s.
Menu użytkownika
Forum
- Brak postów do publikacji.
Wyszukiwarka
Kogo gościmy?
Odwiedza nas 151 gości oraz 0 użytkowników.