Aktualności - Osjaków
Zmarł Ryszard Kmita
- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2011/05/19 19:54 #1
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow stworzył temat: Zmarł Ryszard Kmita
{multithumb thumb_width=280 thumb_height=210}
Dziś po południu zmarł Ryszard Kmita. W marcu obchodził 73 urodziny. Od ponad roku chorował na raka. Wkrótce miała ukazać się książka z jego wspomnieniami Osjaków w czasie wojny oczami dziecka. Wcześniej książka zapowiadana była pod tytułem Dziecko wojny i okupacji w Osjakowie i wielokrotnie o niej przypominaliśmy. Większa część tekstu została wcześniej opublikowana na naszej stronie i można ją przeczytać w dziale Historia / Dziecko wojny i okupacji.
Przedwczoraj Pan Ryszard powiedział, że zakończył prace na książką. Ja miałem całość ułożyć, dodać fotografie i załatwić formalności z wydaniem książki. Dziś miałem całość zaprezentować, jednak spóźniłem się...
Z Ryśkiem poznaliśmy się nieco ponad 2 lata temu przez sentyment do Osjakowa. Ja uruchomiłem stronę internetową o Osjakowie, a Ryszard trafił na nią zapewne przez odnośnik na wieluńskim forum dyskusyjnym (Wielun.biz). Przesłał mi fragment książki o Osjakowie i tak zaczęła się nasza znajomość...
Mimo 50-letniej różnicy wieku świetnie mi się z nim rozmawiało. W pasjonujący sposób opowiadał o naszym rodzinnym miasteczku. Mieliśmy się wybrać na spływ rzeką Wartą, gdy tylko wyzdrowieje...
Ryszard Kmita był nauczycielem, dziennikarzem i pisarzem, ale dla mnie przede wszystkim prawdziwym przyjacielem, którego będzie mi brakować.
Pokój jego duszy.

Przedwczoraj Pan Ryszard powiedział, że zakończył prace na książką. Ja miałem całość ułożyć, dodać fotografie i załatwić formalności z wydaniem książki. Dziś miałem całość zaprezentować, jednak spóźniłem się...
Z Ryśkiem poznaliśmy się nieco ponad 2 lata temu przez sentyment do Osjakowa. Ja uruchomiłem stronę internetową o Osjakowie, a Ryszard trafił na nią zapewne przez odnośnik na wieluńskim forum dyskusyjnym (Wielun.biz). Przesłał mi fragment książki o Osjakowie i tak zaczęła się nasza znajomość...
Mimo 50-letniej różnicy wieku świetnie mi się z nim rozmawiało. W pasjonujący sposób opowiadał o naszym rodzinnym miasteczku. Mieliśmy się wybrać na spływ rzeką Wartą, gdy tylko wyzdrowieje...
Ryszard Kmita był nauczycielem, dziennikarzem i pisarzem, ale dla mnie przede wszystkim prawdziwym przyjacielem, którego będzie mi brakować.
Pokój jego duszy.
osjakowianie.pl
Proszę Zaloguj , aby dołączyć do konwersacji.
- aga
-
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 0
2011/05/19 20:04 #2
przez aga
"Bardzo mały człowiek może rzucać bardzo duży cień."
aga odpowiedział w temacie: Zmarł Ryszard Kmita
Niech Rysio spoczywa w pokoju. [*]http://osjakow.info/index.php?option=com_content&task=view&id=238

"Bardzo mały człowiek może rzucać bardzo duży cień."
- Czesław
-
- Wylogowany
- Osjakowianin
-
Mniej
Więcej
- Otrzymane podziękowania: 1
2011/05/20 18:50 #3
przez Czesław
Czesław odpowiedział w temacie: Zmarł Ryszard Kmita
Z ogromnym żalem przeczytałem tę smutną wiadomość. Z Ryszardem pisałem ponad rok ale nie dane mi było poznać Go osobiście,czego bardzo żałuję. Szkoda że nie doczekał wydania swojej książki,myślę że dzieła swojego życia na którą tak bardzo czekamy. Myślę że Artur dokończy tego dzieła. Ryszard jak każdy człowiek miał swoich zwolenników jak i przeciwników,mimo to uważam że był wielkim człowiekiem pochodzącym z małego Osjakowa i jak nikt kochał Osjaków. Drodzy mieszkańcy Osjakowa przemyślcie czy nie warto było by nadać nazwę jednej z ulic lub obiektu jego imieniem? POKÓJ JEGO DUSZY. Urodzony w Osjakowie 1944 mieszkaniec Zdolnego Śląska
-
- Gość
-
2011/05/21 06:55 #4
przez
odpowiedział w temacie: Zmarł Ryszard Kmita
Żal i smutek po zgonie Pana Ryszarda. Raz tylko się z Nim kontaktowałem. Napisałem pytanie do wersu Jego książki. Odpisał bardzo szybko. Mówił właśnie, że książka ukaże się drukiem w czerwcu. Jestem pewien, że książka ukaże się mimo wszystko.
Cześć Jego pamięci.
Jerzy Jagielski
Cześć Jego pamięci.
Jerzy Jagielski
- Osjakow
-
Autor
- Wylogowany
- Administrator
-
2011/05/27 07:02 #5
przez Osjakow
osjakowianie.pl
Osjakow odpowiedział w temacie: Zmarł Ryszard Kmita
Ryszard Kmita był niemal do końca życia aktywnym użytkownikiem wieluńskiego forum, na nim również go pożegnano. Link do tematu:
wielun.biz/viewtopic.php?t=12966
osjakowianie.pl
- tadeusz.machnik@gmail.com
-
- Gość
-
2011/06/05 14:06 #6
przez tadeusz.machnik@gmail.com
tadeusz.machnik@gmail.com odpowiedział w temacie: Zmarł Ryszard Kmita
Po raz pierwszy jestem na takiej stronie ale z takich mądrych a nieznanych ludzi składają się nasze małe ojczyzny czyli POLSKA
TADEUSZ MACHNIK
TADEUSZ MACHNIK
Czas generowania strony: 0.262 s.
Menu użytkownika
Forum
- Brak postów do publikacji.
Wyszukiwarka
Kogo gościmy?
Odwiedza nas 276 gości oraz 0 użytkowników.